Gehigarriak bakailaoz egindako produktuetan
Sorbatoak eta bentzoatoak (E 200-213, azido sorbikoa eta potasio sorbatoa; azido bentzoikoa eta bentzoatoak) arrain gazitu eta lehorretan erabil daitezke, gehienez 200 mg/kg-ko dosian (bakarrik edo konbinatuta), eta sulfitoak (E 220-228) Gadidae familiako arrain gazitu lehorretan, haiek ere gehienez 200 mg/kg-ko dosian. Hala ere, ez dago baimenduta sorbatoak, bentzoatoak edo sulfitoak gehitzea bakailao gezatuari.
Gerta liteke gehigarri horiek dituen bakailao gezatua aurkitzea, baina ez zuzenean gehitu direlako, baizik eta azken produktuaren transferentzia-printzipioagatik, baldin eta osagaietako bat bakailao gazitua bada.
Hori dela eta, AESANek interpretazio-ohar bat argitaratu du, bakailaoz egindako bi produktu-motetan (bakailao gezatu edo gatz-puntuko bakailao gisa merkaturatuak, lehengaiaren jatorriaren arabera) gehigarrien erabilera argitzeko:
Jatorria bakailao gazitu lehorra bada:
Bakailao gazitu lehorra arrantza-produktu landua da, eta, elikagai-gehigarriei buruzko 1333/2008 (EE) Erregelamenduaren arabera, sorbatoak eta bentzoatoak erabil daitezke. Hortaz, bakailao gazitu lehorrez egindako bakailao gezatuan sorbatoak, bentzoatoak eta sulfitoak egon daitezke Erregelamendu horren Transferentzia-printzipioari buruzko 18. artikuluaren arabera, lehengaietan erabiltzen baitira.
Jatorria bakailaoa (freskoa edo izoztua) bada:
Bakailao hori arrantza-produktu ez landua da (gatzun-soluzioa injektatu zaion bakailao freskoa, hoztua edo izoztua); beraz, 1333/2008 (EE) Erregelamenduaren arabera, ezin da sorbatorik, bentzoatorik eta sulfitorik erabili.