Bartzelonako Osasun Publikoko Agentziak (ASPB) txosten hau argitaratu du Bartzelonako hirian saltzen diren Elikagaien Osasun Kalitateari buruzko Ikerketa programatik (IQSA) lortutako emaitzekin.

Txosten honetan, hiriburuko “Doner Kebab” establezimenduetako lagin adierazgarri batean egindako kontrolen emaitzak erakusteaz gain, elikagaien operadore mota horiei zuzendutako gomendioak, intereseko estekak eta erreferentziazko legedia ere biltzen dira.

Operadore guztiek kutsadura gurutzatuaren arriskua ekiditeko edo elikagaiak bakterio patogenoak haztea eragozten duten tenperaturetan mantentzeko neurriak hartu behar dituzte

ESPBk emandako gomendioak

Lehengaia jasotzea eta biltzea

  • Izoztutako haragi‑konoen tenperatura –18 °C edo gutxiagokoa dela egiaztatu behar da.
  • Hoztutako elikagaiek 4 °C edo gutxiagoko tenperaturan egon behar dute, edo etiketan adierazten den tenperaturan.

Saltsak eta barazkiak ahalik eta beranduen prestatu behar dira

  • Garbitu barazkiak txorrotaren azpian ur askorekin, eta moztu tresna garbiekin.
  • Komeni da barazkiak elikagaien erabilerarako lixibarekin desinfektatzea.
  • Oro har, gordin eta prest dauden elikagaiak kontaktuan jartzea ekidin behar da; esaterako, pintza ezberdinak erabili behar dira prestatutako haragia eta barazki gordinak hartzeko.
  • Mantendu 4 °C edo gutxiagoan, kamera zein armairu hotzetan, baita erakustokietan ere.
  • Eguna amaitzean kendu erakustokitik eta gorde tapatutako edukiontzietan, oso higiene‑baldintza zorrotzetan. Horrez gain, saltsak gordetzeko, erabili eta botatzeko euskarriak ere erabil daitezke.

Haragia egostean

  • Haragia egosi artean, egiaztatu kebaba egiteko mozten ari zaren konoaren kanpoko kapak 63 °C -tan daudela gutxienez.
  • Ez utzi egositako haragia standaren azpiko erretiluan; izan ere, kono gordinek askatzen duten likidoarekin kutsa daiteke.
  • Stand birakaria piztuta egon behar du beti, haragiaren tenperaturaren ondorioz mikroorganismoak haztea eragozteko.

Gordetzeko baldintzak

  • Komeni da konoak egun batetik bestera aldatzea
  • Konoaren tamaina eskarira egokitzea ideia ona izan daiteke soberakinik ez egoteko. Hobe da egunean zehar hainbat kono erabiltzea handi bakarra erabiltzea baino.
  • Hurrengo egunean konoa berrerabiltzeko asmoa baduzu, EZ utzi stand birakarian gau osoan zehar. Hoztu ezazu 4 gradu edo gutxiagora ahalik eta lasterren iristeko, eta kontserbatu hotz gauean zehar, behar bezala babestuta.

Elikagaien tenperatura neurtzea

  • Sartzeko zunda bat erabili (pintxoa) haragiaren barneko tenperatura neurtzeko.
  • Termometroa ura eta xaboiarekin garbitzeaz gain, alkoholarekin esterilizatu behar da erabilera bakoitzaren ondoren.

Higiene pertsonal handia izan

  • Kebabak prestatu bitartean, gogoan izan manipulatzeko jardunbide egokiak.